Vanliga frågor

Om sandalerna

Jag är nybörjare på barfota och minimalistisk löpning. Har ni några tips och råd?

Fem enkla tips till dig som ska börja springa barfota
1. Ta det lugnt! Spring väldigt korta distanser i början. Kanske 500 meter för att snabbt öka till 1 km. Börja gärna under ett vanligt löppass där du helt enkelt tar av dig under några hundra meter innan du fortsätter med skor. På detta sätt får du både konditions- (den längd du önskningar) och teknikträning (framfotslöpning). Du kan snart gå över till rena barfotapass.
2. Landa på framfoten! Sätt i framfoten först men spring inte extremt mycket på tå. Hälen kan nudda marken efter framfoten men belastningen är då mycket låg. Är du helt barfota är det smärtsamt att landa på hårt underlag på annat sätt. Arbeta aktivt med detta särskilt om du använder vissa barfotaskor eller springer på mjuka underlag som gräs och sand. Det är lätt att träna in fel teknik vilket kan ge skador längre fram. Rätt teknik gör att leder, muskler och benhinnor inte får onödiga stötar vilket ger en mjuk löpstil som förebygger skador.
3. Trippa fram! Öka takten till 180 steg per minut. Du kommer automatiskt att ta mindre steg och få en mjukare isättning av foten. Du lär dig känna in underlaget med fötterna och ständigt korrigera. De små, trippande stegen motverkar skaderisken. Med ”vanliga” löparskor brukar frekvensen ligga på 120-140 steg per minut vilket är den främsta orsaken till löparskador då det ger kraftiga isättningar av foten.
4. Rak hållning! Hållning är avgörande. Skjut fram höften och var rak i hela kroppen när du springer. Använd benen från knäna och nedåt. Undvik att aktivera de stora musklerna i lår och rumpa. De kräver mycket energi som du kan behöva bättre om du är ultralöpare.
5. Använd gravitationen! Fall framåt utan att böja på ryggen eller tappa din raka hållning. Du kan likna det vi ett träd som kapas och faller. Det är ledat vid roten precis som din kropp vid fotleden.

Kolla denna introduktion av BarfotaTed:
Så du vill börja med barfotalöpning?

Ska jag skaffa en fotbädd i läder eller gummi?

MGT (Monkey Grip Technology) är perfekt i våta och leriga förhållande. Vill du ha lite extra komfort och vätskeabsorbtion (vid fotsvett) väljer du en läderbädd. Lädret gör också att sandalen formar sig lättare runt foten.

Kan jag springa i sandalerna på vintern?

Är vintern torr går det oftast bra med tåsockar med separat stortå i ull eller fleece. Är det blött ute rekommenderar vi tunna våtdräktsockar (modeller för löpning finns).

Hur länge håller sandalerna?

Vi förväntar oss att era Lunasandaler håller minst 1000 km. Det beror på terräng och hur du springer. Remmarna kan bytas ut utan att du behöver byta hela sandalen.

Är Lunasandaler bara till för löpning?

Även om sandalerna används regelbundet i löpartävlingar, allt från 5 km till ultramaraton ser vi dem främst som en äventyrssko, ett ultralätt alternativ till att vara helt barfota. Du kan lika gärna använda sandalerna på promenader, resor eller när du är ute på hajk.

Praktiska tips

Hjälp! Jag får skavsår mellan tårna!

Titta på denna video om du lider av skav mellan tårna.

Hur rengör jag mina Luna sandaler?

Alla sandaler med MGT fotbädd (gummerad sula) kan tvättas med tvål och varmt vatten. Antisvettspray kan också användas vid behov. Sandaler med Pittards läderfotbädd är inte lika vattentåliga. Vi rekommenderar inte tvål och vatten. Använd istället en fuktig trasa eller läderrengöring.

Saker du INTE ska göra med dina sandaler:

  • Lämna dem i en varm bil
  • Lämna dem i direkt solljus under längre perioder
  • Stoppa dem i tvättmaskinen
  • Tvätta dem med blekmedel
  • Lämna dem hemma med hunden

Jag har problem att justera mina ATS remmar. Har ni några förslag?

ATS remmarna kan behöva lite justeringar innan de passar din fot. Var inte orolig. DU kommer att hitta ditt perfekta läge under dina första promenader eller löpturer.

Så här justerar du dina ATS remmar:

  • Spännet fungerar ungefär som spännena på en ryggsäck. Änden på spännet lyftas för att lossa på remmen och genom att dra i den lösa änden kan du spänna remmen.
  • Spännet kan också föras upp och ner för att hitta det bekvämaste läget för just din fot.
  • Om remmen runt hälen inte sitter säkert kan du ta bort slacket genom att justera hälremmen samtidigt du spänner remmarna. För extra säkerhet kan vi också rekommendera Luna teknikremmar som är ett spänne du fäster över ankeln för avancerad terränglöpning.

Klicka på denna länk om du vill se en video.

Om storlek

Hur vet jag att jag får rätt storlek och passform?

Följ vår storleksguide för att hitta din storlek baserad på längden på din fot. Generellt föredrar vi att sandalen ligger nära foten i storlek men det finns en ”rätt” storlek, vissa föredrar en lite större fotbädd.

Följer Lunasandalerna standardstorlekar?

Inte alltid! Mät din fot och kontrollera med vår storleksguide för säkerhetskull. Här finns också fotmallar som du kan skriva ut och pröva.

Jag är vanligtvis stolek 44 och storleksguiden föreslår 43! Vad ska jag välja?

Lunasandaler är öppna och har inga detaljer som foten kan stöta emot. Detta gör att de flesta upplever att en mindre storlek än de brukar använda passar bäst. Mät foten och jämför med fotmallarna i storleksguiden om du är osäker.

Har ni dammodeller och damstorlekar?

Lunas sandaler är unisex. Se storleksguiden för motsvarigheter mellan amerikanska dam- och herrstorlekar samt svenska storlekar.

Ingen storlek passar mig! Kan jag måttbeställa ett par Lunasandaler?

Specialbeställningar för udda mått kan alltid göras mot ett pristillägg. Kontakta kontakt[at]lunasandals.se